Volgers

zondag 22 januari 2012

Het 21 januari huisje en de "quilt" van Carly

Hallo allemaal,

Gisteren was het de dag, dat mijn ouders 70 jaar geleden trouwden. Midden in de winter van het oorlogsjaar 1942. Mijn moeder trouwde niet in het wit, maar in het wijnrood, ze was zo blij met haar jurk, want alles werd al schaars in die tijd, en duur, en  bruidsjurken dus ook. Hoewel dat aan het enorme bruidsboeket niet te zien was. Wat de kleur van mijn vader's pak was weet ik niet, en ik kan het helaas niet meer vragen, want ik ben als enige van ons gezin met twee kinderen over.


Na hun huwelijk gingen ze achter de winkel wonen, die mijn vader pas begonnen was. Het was maar een kleine tweekamer woning donker door het balcon van de bovenburen. Mijn vader en moeder sliepen in een opklapbed in de kamer, toen mijn zus en ik er eenmaal waren. Het was klein, maar heel gezellig, Ik kan me ook nog zoveel herinneren van die tijd: de zaadhandel naast ons, we werden elke ochtend wakker, als de haan kraaide. En in de kuikentjestijd had de buurman een etalage vol schattige kuikentjes. De rode brievenbus om de hoek, die toen nog twee openingen had: ik kon precies bij de onderste, en alles wat ik op straat vond, gooide ik erin. De glazen "maatjes", waar de Eau de Cologne ingepompt werd uit enorme flessen met een kraantje, om daarna in het flesje van de klant overgegooid te worden, en waar ik weleens voorzichtig mee mocht spelen onder de kraan (met het maatje dan).  De overstroming van 1953, toen het zo stormde en mijn vader, zus en ik op zondagmorgen naar het "Hoofd" liepen om naar de Maas te kijken, en de mensen emmers water uit hun huizen zagen scheppen. Mijn vader, die zo mooi viool kon spelen. Op maandag "De familie Doorsnee", en op vrijdag, als mijn zus en ik in de teil waren geweest, kwam "De jeugd vliegt uit" op de radio en kregen we een gebakje. Wat genoten we daar toch van. Toen ik zeven was, kwam er een nieuw huis(je) bij, televisie kwam in huis en werd het een heel andere tijd.En zo wordt ook mijn huisjesquilt er één met herinneringen. Ik heb het gemaakt in de kleuren van hun kleding, rood voor mijn moeder's jurk, blauw voor mijn vader's pak. En wit voor het boeket. Ik ben wel benieuwd hoeveel herinneringen er nog gaan komen, gevangen in de huisjes, van 21-01 tot 23-12, de verjaardag van DH. Zal ik het halen of niet? Ik hoop het wel, want ik ga het steeds leuker vinden. 
Carly kwam gisteren, en bleef een nachtje slapen. Ze wil al een tijde naaien leren, nadat ze eens allemaal lapjes bij elkaar had gezocht en het zag als het begin van een quilt.Toen ze mijn huisjes zag, wilde ze er zo één maken, maar dat bleek wat te moeilijk. Dus knipte ze toen maar een huisje en een poppetje en oma naaide het op een achtergrond. Toen ik voorstelde wat vlinders uit te knippen en er op te naaien, kon dat niet, want het was nacht, en dan vliegen ze niet. Dit was het resultaat, het is daarnet mee naar huis gegaan.Tot de volgende keer,

Groetjes,

Cisca

27 opmerkingen:

Chris zei

Hallo Ciska. Wat leuk! Ik ben in het trouwjaar van jouw ouders geboren en herken heel veel van jouw herinneringen: fam. Doorsnee, dat van de Eau de Cologne, de jeugd vliegt uit en natuurlijk de watersnood. We woonden vlak achter de duinen. Die radioprogramma's waren zo gezellig. Dan zat je fijn met elkaar om de tafel, ik iets te prutsen en ondertussen luisteren en wat lekkers op tafel. Geweldig.
Carly had helemaal gelijk van die vlinders. Heerlijk zo'n kind.

Anita - Vlijtige Handjes zei

Leuke herinneringen Cisca om te verwerken in de huisjes. Dat cologne maatje en fles herken in nog goed. Bij de drogist die tegenover ons woonde stond hij op de toonbank en dan mocht ik wel eens cologne omhoog pompen.
Fijne zondag groetjes Anita

Erna Peekel zei

Leuke herinnering. En kleindochter word ook vast een quiltster. Je huis is super leuk.

Groetjes,
Erna

Lida zei

Heel mooie herinneringen, mijn ouders trouwden 2 jaar later en van een pak van mijn vader werd een mantelpak gemaakt voor mijn moeder door een bevriende kleermaker, ja toen was het dus nog veel krapper. De watersnood heb ik niet bewust meegemaakt was bijna drie en die herinneringen zijn weg, maar mijn Mams vertelde dat ze klaar stonden om te vluchten, ik op vaders en mijn zusje op moeders arm, de broertjes moesten zelf lopen.
Wat een schattig kleindochter en wat is het toch leuk als ze ook willen leren handwerken!
Mooi resultaat! Fijne week weer, knuffel
Lida

Berna zei

Carly je hebt een mooie top gemaakt! In de voetsporen van oma wordt dat.
De bruidsfoto is mooi. Heel gewaagd in die tijd een wijnrode jurk. Maar bij gebrek aan bruidskleding was dit een famtastisch alternatief.

Annemieke Price-Talen zei

Een huisje om te koesteren.

Raewyn zei

A lovely story behind your house and a nice idea to sew the memories into the house quilt.
Carly's house is gorgeous - how exciting for her to be interested in sewing too.

Guusje, zei

Wat veen bijzonder huisje en wat mooi is dit ald eerbetoon aan je ouders. Leuk die foto mijn opa's en oma's zagen er ook zo uit op hun trouwdag. En wat heeft Carly een prachtige top gemaakt. Knap hoor.

quiltingmieke zei

piep
wat een mooi verhaalje kan het zo voor je zien.
en ja huisjes met een betekenis, leu idee,
da maakt hem heel persoonlijk,
mijn raampjes zijn nog leeg,
maar wachten op vulling...

gezondheid was dit weekend beetje spelbreker,
dus loop er 2,5 achter
maar morgen werk in middagpauze beetje inhalen

knuf mieke

martine zei

Wat een mooie herinnering. Als je zulke mooie dingen in een quilt kan stoppen, wordt het vast en zeker een pracht van een herinneringsquilt.
Groetjes, Martine

betty prins zei

Een mooi verhaal, ja soms komen die herinneringen zomaar boven! Ik vind het een prachtig idee, huisjes te maken die die herinneringen bewaren. Ik was het ook van plan, maar ben nu vooral gewoon huisjes aan het maken!!

Inge zei

Dat vind ik nou ook zo leuk aan deze quilt. Huisjes erin verwerken die een bepaalde betekenis hebben. Ik vind het een prachtexemplaar, zeker met dit verhaal erbij!
Oh wat lief, je kleindochter met haar eerste quiltje!

mieke zei

Een leuk idee om de datum er op te zetten.
En ook heel leuk dat je kleindochter wil knutselen !

quiltlodge gerda zei

Wat een heerlijk verhaal en wat leuk dat je kleindochter jouw passie met je deelt. veel plezier met het vervolg van je quilt. Ik kijk uit naar de verhalen die erbij horen.

Kiekplaotiesenzo zei

bij het zien van zwart/witte trouwfoto van jouw ouders gingen mijn gedachten ook terug naar vroeger, fam, doorsnee enz. ja, zo ging dat toen. Mijn moeder droeg een trouwjurk van zwarte Sijphon? dat vertelde ze. leuk hoor!

Martine zei

Van dit soort foto's krijg ik altijd een sentimentele bui.
Komen dan zo veel herinneringen boven.

Judith zei

Wat een bijzonder verhaal, prachtig dat je het met ons hebt gedeeld, dank je wel daarvoor.

AnitaS zei

Wat een mooie herinneringen heb je beschreven en zo leuk dat je het in een huisje hebt verwerkt.

yvonne zei

Wat een speciaal huisje is het geworden !!!
heel fijn om zo,n herrinnering te hebben ...

sylvia zei

Wat een mooi verhaal en wat past dat goed in je huisjes-herinneringen-quilt!
En wat een prachtig handwerk heeft die grote kleine meid gemaakt, leuk he, dat de appel niet ver van de boom valt.
groetjes, Sylvia

jolanda zei

Wat een goed idee om je herinneringen in de huisjes te stoppen. Aankomende woensdag ga ik op quiltles ook aan de huisjes beginnen en het lijkt me leuk om ook iets dergelijks te doen.
In mijn geval zouden het dezelfde kleuren zijn als jouw huisje, want ook mijn moeder is getrouwd in een wijnrode jurk... toevallig hé?
Mooie foto heb je van je ouders ook.
groetjes, Jolanda

Cybele's patch zei

Een huis vol herinneringen. Wat je schrijft zou bijna mijn eigen leven kunnen zijn. Wat zijn wij in een gelukkige en tevreden tijd opgegroeid. Zo bijzonder om een foto van je ouders als bruidspaar te hebben uit die moeilijke tijd.
Leuke kleindochter en wie weet kan ze over een paar jaar gezellig met oma quilten.

Elena zei

Hola Cisca:
Aunque no puedo comprender todo lo que escribes, me parece muy entrañable que hayas hecho una casa tan bonita para recordar la fecha del matrimonio de tus padres, con los colores de sus vestidos.
Una idea maravillosa y muy creativa para recordar algo tan importante.
Felicidades.
Un beso.

Jane in Wales zei

Leuk, om zo die herinneringen vast te leggen. Mooi die bruidsfoto. En leuk hoor, dat je de naaikunst doorgeeft!
groetjes
Jane

inge zei

wat leuk die herinneringen! heel bijzonder!

foekie's fashion zei

Wat een mooi herinneringshuisje,en ook een mooi huisje van Carly hoor. Groetjes van Joke

Jelle Kuijer zei

Hallo Cisca ik ga proberen om een bericht te sturen ik hoop dat hij over komt, fijne dagen en tot volgend jaar groetjes plonie