Volgers

vrijdag 18 oktober 2013

Mijn merklappen

Hallo allemaal,

Berna vroeg laatst naar de merklap, die ook op de foto stond, toen ik een foto van de Sunbonnets plaatste. Zodoende heb ik alle merklappen, die ingelijst zijn, op de foto gezet. En toen ook maar de niet ingelijste. En ik geloof warempel ( haha, erg ouderwets woord, geloof ik), dat ik meer niet ingelijste dan ingelijste heb.
Ik begin in de hal:


Dit is een Rotterdamse merklap. Ik ben speciaal naar het Schielandshuis geweest om goed te kijken hoe de initialen en het jaartal geborduurd waren, maar voordat ik ze geborduurd had, hadden de kinderen de lap meegenomen om hem voor mijn 50e verjaardag in te laten lijsten. Dus deze is nooit helemaal afgemaakt.

In de tijd dat ik ze maakte, wist ik precies wat dit voor merklap was. Niet helemaal een Friese, geloof ik, maar in ieder geval wel uit die contreien.


Deze vind ik erg mooi, uit het boek van Joke Visser.


Deze hangt op het toilet, Ik heb bij Joke Visser een merklap "ontworpen" en gemaakt, voor mijn oudste kleinzoon Danny. Helemaal met oude patroontjes, en helemaal op hem gemaakt. Bijvoorbeeld de molen achter onze toenmalige flat, die hij zo mooi vond, vooral als er gemalen werd, de moederliefde, speelgoed en de namen van hem, zijn ouders en de initialen van de vier grootouders. Ik heb het glas er even uitgehaald, dat kan bij deze, omdat ik hem zelf ingelijst heb, zodat hij niet helemaal goed in de lijst zit.
Joke Visser bekende trouwens toen hij af was, dat ze er een hard hoofd in had gehad met al die grote letters, maar dat het toch nog goed afgelopen was.


Deze hangt in onze slaapkamer, Het is de eerste van een serie vriendschapslappen, die we met een heel stel vrouwen gemaakt hebben. Het idee kwam van o.a. Nannie Kooy, uit Maassluis, waarvan ik bij Lida las, dat zij binnenkort in Goes gaat exposeren. Zij  heeft echt een groot huis vol merklappen. En in de jaren dat ik niet meer bij haar thuis ben geweest (ze was voorzitster van onze kantkring), zijn er vast nog veel bijgekomen.We hebben ermee in "Handwerken zonder Grenzen" gestaan, en ze hebben een paar maanden in Breda, op het Spinveld, gehangen. De mede-borduursters kwamen uit het hele land. We bepaalden zelf in wat voor stijl we hem wilden hebben, borduurden de rand of gaven aan waar deze moest komen, borduurden het eerste figuur en stuurden hem dan, met garens in onze eigen kleur, naar de volgende op onze lijst. Zelf kreeg je dan de lap van de laatste op je lijst, waar jij dan weer wat op borduurde. En zo duurde het zeker een jaar voor hij weer bij je terug was.


Dit is de op één na laatste van mijn vriendschapslappen, ik had toen Jugendstil gekozen. Hij is prachtig geworden, vind ik. Kun je zien, dat de lijstenmaker de lijst in de twee kleuren van het garen heeft gekozen? Een helft blauw en een helft groen.


Deze is van een Engels meisje. Die borduurden meestal ook religieuze teksten op hun lap.


Dit is een Duitse lap, dit vind ik zelf één van de mooiste. Hij heeft heel mooie kleuren.



Misschien is dit dan echt de mooiste, de "Hollandse Schone¨  zoals hij heet. Ik denk, dat dit wel één van de grootste oude merklappen is. Op 14-draads valt hij nog mee, maar ik heb hem op grover linnen gezien, en die was echt mega groot.



Nu komen we bij de niet-ingelijste lappen. Ook dit is een vriendschapslap, ik had voor randen gekozen, zoals je ziet.


Deze heb ik zelf ontworpen, en heeft al eens op mijn blog gestaan. Ik had hem voor Kerstmis geborduurd, met een speech van Nelson Mandela in het midden.


Eigenlijk hoort deze lap niet bij al die traditionele motieven, maar ik vind hem zo leuk. Ik moet er maar eens een stoffig lijstje om maken en hem aan de keukendeur hangen.


Een gewone, traditionele lap.


Weer één waar weinig over te vertellen is. Hier kun je zien, dat er toen nog geen J en U gebruikt werd. Daar werden de I en V voor gebruikt.


Deze komt uit de Ariadne Merklappen uitgave uit 1992 (?). In de negentiende eeuw gingen de meisjes vaak met wol borduren, zoals ook deze, en de kleuren werden ook feller. Ik heb hem gewoon met  d.m.c. mouliné geborduurd.


Dit is weer mijn laatste vriendschapslap, op de Marker wijze, met links de Marker randjes, en eromheen heb ik een spreuk: "vrienden zijn als sterren, je ziet ze niet altijd, maar je weet dat ze er zijn" en al onze namen geborduurd. Eigenlijk moet ik deze ook nog eens in laten lijsten. Maar waar hang ik hem?


Weer één waar niet veel bij te zeggen valt. Als ik het trouwens goed zie, heeft het meisje hier de I vergeten te borduren. Ik niet, hoor.


Weer één uit het boek van Joke Visser, gekozen om de kleuren er moest vooral blauw in, in die tijd.


Er komt geen eind aan, lijkt het wel!


Maar... dit is dan toch de laatste, een mooie handwerkwinkel, met heel veel strengetjes  garen, bolletjes wol, merklappen en quilts.

Ik hoop, dat de merklappen liefhebsters het leuk vonden. De volgende keer wat foto's van de beurs in Veldhoven, waar Marijke en ik gisteren geweest zijn. Het was de moeite waard.

Een fijn weekend, groetjes van

Cisca

26 opmerkingen:

Annelies zei

Wat veel en wat mooi !!

martine zei

Wat een prachtige merklappen. Daarmee vergeleken is m'n verzameling maar heel klein.
Groetjes, en een fijn weekend.

Sabine.v zei

Prachtig, prachtig, prachtig!!! Ik kom zeker nog eens kijken. Dat was en is genieten van zoveel mooi handwerk. Vind dat echte Kunst.

Annie Kingma zei

Prachtig borduurwerk.
Hier hangt ook wel wat, maar het lukt me niet ze mooi, met het glas op een plaatje te zetten.
Groetnis Annie

Martine zei

Wat mooi en wat een produktie.

Heleni zei

Oh wat mooi allemaal Cisca. Ik heb er ook een aantal maar wat heb jij er veel gemaakt zeg. Geweldig.
Er zitten er een paar tussen die ik ook heb. Enig om te zien.
Ik zou ze maar gauw inlijsten die nog geen lijst hebben. Ze zijn het echt waard.

Sis Voorn zei

Ik zit met oprechte verbazing te scrolen....
Prachtig werk !

Rennie zei

Og Ciska wat een prachtige collectie. Stuk voor stuk even mooi. Je kunt haast een expositie houden. Voorkeuren tonen zich altijd. Die in Jugendstil heeft toch wel mijn voorkeur. Ik ga het na 30 jaar weer eens oppakken. Ga het proberen met een patroon van Jan Houtman.

Rennie zei

Og Ciska wat een prachtige collectie. Stuk voor stuk even mooi. Je kunt haast een expositie houden. Voorkeuren tonen zich altijd. Die in Jugendstil heeft toch wel mijn voorkeur. Ik ga het na 30 jaar weer eens oppakken. Ga het proberen met een patroon van Jan Houtman.

Rennie zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tineke Machiela zei

Ze zijn stuk voor stuk prachtig zeg...wat veel:-)
Goed weekend.

Raewyn zei

Wow, what a big collection of beautiful needlework! Very intersting to see them all, and read their stories.

nelleke zei

Enig...dat je het allemaal zo op rij hebt gezet! Wat een uren werk zit er achter die post!
Heel mooi en knap vind ik het. Ook de verhalen erbij zijn leuk om te lezen.

fijn weekend,

lieve groetjes

Anoniem zei

Hallo Sisca ik ben nog lang niet klaar met je prachtige blog te bekijken wat heb jij enorm veel en prachtige dingen gemaakt en wat een geduld daar kan ik nog wat van leren. Ik kijk met verbazing die prachtige merklappen wat veel!!!! En al je quilten echt geweldig petje af groetjes Rieki

Phebe and Jane zei

Wat een prachtige merklappen laat je zien. Echt indrukwekkend!
Groetjes,
Marian

AnitaS zei

Wat een prachtige merklappen zijn het. Mag je met recht trots op zijn.

Marguerite zei

Wauw dacht dat ik veel geborduurd had. Nou dat idee kan ik wel vergeten. Jij wint het ruim van mij.
Groetjes Marguerite

Anoniem zei

Wat heb ik genoten van deze prachtige merklappen en ik heb er bewondering voor. Dank je dat je ons laat mee genieten. Groetjes Wilma

Vlijtige Handjes zei

Genieten van zoveel moois Cisca. En ook zulke mooie grote lappen. Klinkt heel oneerbiedig maar zeker niet zo bedoelt. Gewoon een echte crea bea.
Fijne zondag, groetjes Anita

Chris zei

Meid, wat een schat aan borduurwerken!! Wat zit daar een tijd en inspanning in. Jij kunt zelf wel een tentoonstelling houden! Echt ongelooflijk prachtig Cisca!

carina zei

Totall lossie wat een serie borduurwerken . De ene nog mooier dan de andere prachtig

jolanda zei

Wat heb je er ongelooflijk veel gemaakt!! En wat zijn ze prachtig!!!

Jane in Cumbria zei

Fantastisch, wat heb jij er veel gemaakt. Je zou ergens een expositie kunnen houden.... Echt prachtig!

MONTSE zei

Fantastic! great colection, I loved

MONTSE zei

Fantastic!! Great colection, I loved

ingrid zei

Bonjour,
Je découvre votre blog et je suis admirative de ce que vous faites, vous avez une collection d'échantillonneurs magnifiques.
J'aime particulièrement le premier de la liste dont vous ne donnez pas l'origine ni la créatrice qui l'a réalisé.
Pouvez vous me donner plus de renseignements, s'il vous plait.
Dans l'attente de vous lire, je vous souhaite une douce journée.
Cordialement
Ingrid Lutignier